Sensapp
Vingåkers kommun

Välfärdsteknik i Vingåkers hemtjänst – trygghet och tid för det som är viktigt

Bilden visar en äldre kvinna som sitter vid sitt köksbord och ler mot betraktaren. I bakgrunden vid köksbänken står en omsorgspersonal med ryggen till betraktaren.
Vingåkers kommun har i samarbete med Sensapp infört trygghetsskapande välfärdsteknik i hemtjänsten för att förbättra seniorers trygghet och effektivisera arbetet för personalen.

Ett paket med trygghetsskapande teknik frigör tid för de ”varma händerna”

Vingåkers kommun har, i samarbete med Sensapp, börjat införa ett paket med trygghetsskapande teknik i hemtjänsten. Detta för att göra vardagen säkrare och enklare för kommunens seniorer och samtidigt förbättra arbetsmiljön för personalen. Med hjälp av välfärdsteknik, som digital nattillsyn och mobila trygghetslarm, kan personalen frigöra tid till att ge vård och stöd där det behövs som mest – de så kallade ”varma händerna.”

Genom att samarbeta med en helhetsleverantör av välfärdsteknik, har kommunen förenklat arbetet för personalen. Sensapp hanterar larmen via ett unikt samarbete med en fristående trygghetscentral, som tar emot alla inkommande larm. De larm som kan hanteras på distans sköts direkt av trygghetscentralen, medan de larm som kräver åtgärder på plats vidarebefordras till rätt hemtjänstgrupp.

Smidiga lösningar som gör skillnad för både medarbetare och seniorer

Detta system har gjort det enklare och smidigare för personalen att snabbt hjälpa de som behöver det. Hemtjänstpersonalen använder numera en app för att hantera larm istället för flera olika system. Det innebär att larmen kan tas om hand snabbare och mer flexibelt – den person som är närmast kan svara direkt. Dessutom kan medarbetarna logga ut under sina raster, vilket gör arbetsdagen mer avkopplad och effektiv.

Tekniklösningarna har redan börjat göra skillnad. Digital nattillsyn via radarsensorer gör det möjligt för seniorer att känna sig trygga hemma, utan att någon behöver göra fysiska besök på natten. Mobila trygghetslarm ger både seniorer och personal en ökad känsla av säkerhet. Dessutom har digitala inköp minskat tunga lyft, något som förbättrat arbetsmiljön och frigjort tid för personalen.

Framtidsplanerna kopplas till omställningen till ny socialtjänstlag

Bilden visar ett porträtt av Camilla Andersson.
Camilla Andersson, projekt- och förändringsledare inom socialförvaltningen i Vingåkers Kommun.

”Målet är att fortsätta utveckla tekniken samtidigt som vi stärker det sociala stödet till seniorerna och förenklar kontakten med kommunen. Allt detta sker i samband med den kommande omställningen till en ny socialtjänstlag.”

Camilla Andersson, förändringsledare i Vingåkers kommun, förklarar att kommunen planerar att vidareutveckla tekniken samtidigt som de satsar på att stärka seniorernas sociala stöd och underlätta kontakten med kommunen, i linje med den nya socialtjänstlagen. Under hösten kommer kommunen även att införa läkemedelsautomater i hemsjukvården, och i början av nästa år planeras tester av digital tillsyn dagtid via tjänsten Bubblan.